Klimclinics

Klim- en daalclinics

In het voorjaar van 2021 organiseren we 3x een klimclinic, 2x bij de Posbank (Arnhem / Veluwezoom) en 1x in Zuid-Limburg. De clinic bestaat uit een kort theoretisch gedeelte, ondersteund met video en een presentatie, en een praktijk gedeelte. Je fietst in een prachtige omgeving en ondertussen krijg je voldoende handvatten aangereikt om beter te leren klimmen en om zekerder te leren dalen.

Doelgroep

De clinics zijn gericht op de beginnende- tot de gevorderde fietser. De beginnende fietser noemen we de ‘base group’ en de fietser met heuvel of bergervaring noemen we de ‘advanced group’. De clinics (data) zijn gericht op een specifieke doelgroep.

 • ‘base group’: je hebt geen of weinig ervaring met fietsen in de bergen, maar wel een redelijke tot goede conditie. Je wilt wat meer weten over het efficient klimmen en of je wilt wat meer zekerheid ontwikkelen in het dalen. Je hebt het gevoel nog veel bij te kunnen leren.
 • ‘advanced group’: je hebt de smaak van het fietsen in de bergen goed te pakken, je hebt een goede conditie, maar je hebt het idee dat er toch nog wat te winnen valt. Hoe train je het best voor je jaarlijkse bergtrip of cyclosportive die gepland staat? Wat is de beste klimhouding? Hoe kan je het beste trainen zodat je het langer vol kan houden? Hoe wordt ik sterker?

Voor veel deelnemers is het de afgelopen jaren een ideale manier geweest om zich voor te bereiden op die ene Alpenreus, lange toertochten door heuvelrijk terrein, goede-doelenevenementen, je geplande fietsvakantie of cyclosportive (Marmotte, Dolomieten Marathon, Grand Raid etc.). Ook in Corona tijd is dit juist een goede ervaring ook al is je trip / evenement uitgesteld. Je krijgt gewoon wat meer ervaringstijd. 

Minimum aantal voor doorgang: 6 personen

Maximum aantal: 12 personen

Globale inhoud van de fietsclinic

Base group

 • De verschillende klimtechnieken
 • Verzet / beenomwenteling in de klim
 • Energie / rijden in hartslagzones
 • De beste daaltechniek
 • Gebruik rem in de afdaling
 • Eten en drinken
 • Kleding

Advanced group

 • Wrap up van bovenstaande
 • Fysieke training (klimmen)
 • Technische gedeelte: sturen van bochten, vlak terrein en in de afdaling
 • Informatie over trainingsleer en trainingsvormen voor het klimmen

Planning

Deze dag duurt 4 tot 5 uur inclusief kennismaking en theoretisch gedeelte. De ‘base group’ gaat zeker 2 ½ tot 3 1/2 uur buiten fietsen met oefeningen en wat (actieve) rust tussendoor. Snelheid is niet belangrijk, de nadruk ligt op het ervaren én het genieten van de prachtige omgeving. De ‘advanced group’ gaat daar niet minder van genieten, maar daar ligt de nadruk wel op het fysieke gedeelte en zal de training zeker (positief) vermoeiend zijn. Aanvang is meestal tussen 09:30 en 10:00 uur.

Clinic ten tijde van Corona

Ten tijde van de clinic (half mei of later) gaan wij er vanuit dat samen sporten mogelijk is in groepjes van 4 personen of meer. Dat mogen in een trainingssituatie ook meerdere groepjes van 4 zijn. Vandaar het maximale aantal van 12 personen (= 3 groepjes). Deze organisatievorm werkt uitstekend en zorgt er juist voor dat iedereen goed kan fietsen op zijn niveau, indeling van deze groepjes doen we op basis van conditie / snelheid. De groepjes onderling houden afstand en de trainer kan zijn aandacht goed verdelen per groepje en individueel. Route wordt vooraf middels gpx bestand verstuurd (navigatie systeem is echter niet verplicht). Veilig, getest en gewaardeerde aanpak.

  

De 3 clinics

De Posbank (2x)

 • Donderdag 13 mei (Hemelvaart), base group
 • Zaterdag 22 mei (Pinksterweekend), advanced group

Locatie: Beekhuizen / Velp

Kosten: €49,- / €39,- voor actieve MFT leden (deelgenomen aan groepstrainingen in het jaar 2020 / 2021). Inclusief presentatie, training, persoonlijke tips & tricks, sportvoeding (koek, reep, banaan) + 1-2 consumpties naderhand (sap en fris). Lunch is voor eigen rekening.

Zuid-Limburg (1x)

 • Zaterdag 3 juli, advanced group

Locatie: Valkenburg

Kosten: €55,- / €45,- voor actieve MFT leden (deelgenomen aan groepstrainingen in het jaar 2020 / 2021). Inclusief presentatie, training, persoonlijke tips & tricks, sportvoeding (koek, reep, banaan) + 1-2 consumpties naderhand (sap en fris) en 1-2 consumpties naderhand (sap en fris). Lunch is voor eigen rekening.

Package: deelname aan 2 clinics 10% korting